Fly Drive Costa Rica

Een van de beste manieren om het prachtige land van Costa Rica te verkennen is door middel van een fly drive vakantie. Met een fly drive Costa Rica kun je in je eigen tempo het land doorkruisen; je bepaalt zelf hoe lang je bij een bezienswaardigheid verblijft. Je kunt kiezen voor een kant en klare fly drive, of op de bonnefooi het land doortrekken. Om een auto te huren moet je minimaal 21 jaar zijn, een credit card hebben en natuurlijk een geldig paspoort.

Eco toerisme in Costa Rica

Met meer dan twee miljoen bezoekers per jaar is Costa Rica één van de populairste vakantie bestemmingen in Midden-Amerika. Ondanks het massa toerisme blijft Costa Rica een land van verbluffende natuurlijke wonderen én biodiversiteit. Ondanks het kleine oppervlak herbergt Costa Rica zo’n 6% van alle plant- en diersoorten ter wereld!

Bezoek de hoofdstad San Jose

San Jose is de hoofdstad van Costa Rica. Het ligt op een plateau in Central Valley op 1200 meter hoogte. Het wordt omringd door weelderige groene bergen en valleien. De bevolking van San Jose is ongeveer de helft van alle inwoners van Costa Rica. Het bevat de belangrijkste luchthaven, de Universiteit van Costa Rica, vele ambassades en musea, culturele instellingen, hotels, markten, enzovoort. San Jose is het centrum van Costa Rica.

Van een afstand lijkt San Jose slechts een verzameling van oude, lelijke, afbrokkelende trottoirs en een vervallen infrastructuur. Maar als je een beetje verder kijkt dan zie je dat San Jose meer is dan een mengelmoes van golfplaten en gipswanden. Chepe (zo wordt San Jose door de lokale bevolking genoemd) is een kosmopolitische stad: Een smeltkroes van moderne Noord-Amerikaanse en Midden-Amerikaanse invloeden.

Vogelspotten tijdens je fly drive Costa Rica

Het land beschikt over een schat aan onbezoedelde stranden die nog niet ‘ontdekt’ zijn door de reisbureau’s, net als de vele jungle’s en rivieren waar je heerlijk kunt raften of kajakken. Tijdens je Costa Rica fly drive kun je spectaculaire nevelwouden en regenwouden bezoeken en vogels spotten, zoals de zeldzame Quetzal. In aanvulling op het bovengenoemde vind je in Costa Rica tevens luxe resorts, golfbanen, spa’s, en een aantal zeer luxe hotels en lodges.

Waar ligt Costa Rica?

De Republiek Costa Rica (letterlijk vertaald: rijke kust) is een land in Midden-Amerika, begrensd door Nicaragua in het noorden, Panama naar het zuiden, de Stille Oceaan in het westen en zuiden en de Caribische Zee in het oosten. Ook Cocoseiland behoort tot Costa Rica.

Waarom naar Costa Rica?

Voor natuurliefhebbers is er een grote verscheidenheid aan exotische wilde dieren en tropische planten. Vlinders en orchideeën, krokodillen en haaien, schildpadden en toekans: De regenwouden en bergen zijn een paradijs voor ecotoerisme. Costa Rica is niet veel groter dan Nederland (oppervlakte: 51.000 km2), maar de biodiversiteit is enorm. Zo vind je er indrukwekkende planten als de hoge fycus en vele sierlijke orchideeën (1500 soorten in totaal!) En zo is er nog veel meer, van regenwouden tot mangrovebossen, van vulkanen tot zandstranden, van hoge bergen tot drassige laaglanden. Al deze nationale parken maken het land zeer interessant voor ecotoerisme en natuurreizen.

Actieve Costa Rica Fly Drive

Wil je een actieve Costa Rica vakantie? Er zijn mogelijkheden genoeg: surfen, wandelen, raften, Canopy, duiken, diepzeevissen en snorkelen. Ook met een laag budget kun je in Costa Rica terecht! Zoek je ontspanning, dan kun je gebruikmaken van de prachtige, unieke golfbanen en luxe spa’s.

De hotels in Costa Rica zijn van alle moderne gemakken voorzien, zelfs in de meest afgelegen gebieden.

Wist je dat je fantastisch kunt sportvissen in Costa Rica? Het herbergt namelijk de beste sportvissen ter wereld, zoals de Zeilvis, de Marlijn, de Dorado, de Tonijn, de Wahoo en nog veel meer. De Caribische kant en de noordelijke regio’s van Costa Rica zijn beroemd om de grote Tarpoen.

4 tips voor je Fly Drive

In het Tortuguero National Park kun je zien hoe zeeschildpadden zich nestelen aan de kust. De kanalen van dit park zijn ook toplocaties voor natuurcruises, kanoërs en kajak-fanaten.

Het populairste regenwoud in Costa Rica is Braulio Carrillo National Park. Je kunt dit regenwoud bezichtigen via de stradles de Guápiles (snelweg), de belangrijkste route van San Jose naar de Caribische kust. Het prive-reservaat Monteverde biedt de gemakkelijkste toegang tot de regenwouden en is daarom een belangrijk onderdeel voor je Costa Rica vakantie. Er is een goede infrastructuur van gidsen en hulpmiddelen die je nodig zult hebben tijdens een bezoek. Monteverde is zeer groot. Er heerst meestal koel, nat en winderig weer.

Tabacon Resort is veruit de populairste warmwaterbron van Costa Rica. De Tabacon rivier wordt verwarmd door het lava onder de oppervlak van de Arenal vulkaan. Tijdens je bad kun je genieten van uitbarstingen. Een absolute aanrader voor je Costa Rica vakantie!

Je kunt ook een bezoek brengen aan Qite: Dé plek in Costa Rica om tot rust te komen, zolang het je niet zenuwachtig maakt dat de bronnen bij een grote uitbarsting hoogstwaarschijnlijk getroffen zullen worden door een lavastroom! De Costa Ricaanse regering heeft geprobeerd het geheel te verhuizen, maar desondanks blijft het een prachtige bestemming voor je Costa Rica vakantie.

Wat is het klimaat van Costa Rica?

In het midden van Costa Rica, waar het overgrote deel van de bevolking woont, is de gemiddelde temperatuur 22 ° C en de regio heeft het hele jaar door een lente-achtig klimaat. In de kustgebieden van Costa Rica is de temperatuur veel hoger, met een hoge luchtvochtigheid, terwijl de noordwestelijke kust (de grote oceaan) juist zeer heet en droog is.
Het regenseizoen begint in mei en eindigt in november, ook al zijn er duidelijke regionale verschillen. Juni en juli zijn de natste maanden van Costa Rica, met name aan de Caribische kant. Het warme, droge seizoen begint in december en eindigt in mei, hoewel de temperatuurverschillen tussen zomer en winter erg gering zijn. Maart is het hoogtepunt van het droge seizoen en de luchtvochtigheid is op zijn laagst; maart is de populairste tijd voor toeristen. De vulkaan Arenal is erg moeilijk te zien vanwege de wolken, de beste tijd om deze te bezichtigen is april/mei.

Bezoek de nationale parken tijdens je fly drive Costa Rica

De nationale parken van Costa Rica (beschermde natuurgebieden), vormen een netwerk van tropische regenwouden, nevelwouden en tropische bergregenwouden. Costa Rica loopt wereldwijd voorop als het gaat om natuurbescherming. Zo’n 25% van het totale oppervlak van het land is beschermd. Als je tijdens je Costa Rica vakantie één of meerdere national parks bezoekt, dan draag je direct bij aan het onderhoud van dit natuurschoon: Alle opbrengsten zijn bestemd voor parkonderhoud. Hieronder volgt een overzicht van alle nationale parken van Costa Rica.

Arenal Volcano National Park

Het Arenal Volcano National Park is Costa Rica in een notendop. Je kunt er van alles ondernemen, zoals spectaculaire wandeltochten, magnifieke uitzichten, bijzondere dieren en Costa Rica’s actiefste vulkaan. Arenal Volcano National Park is zo’n 12.000 hectare groott en bestaat uit acht verschillende gebieden. Middenin het park sluimert de Arenal vulkaan, die het hele gebied overziet.

Barbilla National Park

Het Barbilla National Park beslaat bijna 12000 hectare aan vochtig regenwoud, gelegen langs de Carribbische heuvels van het Talamancan gebergte. Er zijn veel hikingmogelijkheden in het gebied, maar veel paden zijn pittig en daarom is ons advies om een locale gids te huren. Barbilla National Park wordt weinig bezocht en daarom is het gebied ecologisch zeer rijk, met een bijzondere fora en fauna. Het Barbilla National Park is lastig te bereiken; het ligt zo’n 20 kilometer van het stadje Siquirres.

Barra Honda National Park

Barra Honda is een enorm grottencomplex. De kalkgrotten gaan tot 240 diep de aarde in. Een spectaculaire afdaling voor avonturiers! Het hoogtepunt (of beter gezegd het dieptepunt) van Barra Honda National Park is de ‘Hall of Pearls’ met haar stalagmieten en stalagtieten. Je vind hier zeldzame dieren, zoals de blinde salamander en vissen die zich volledig hebben aangepast aan het duister. Ook boven de grond kun je prachtige wandeltochten maken over het 2300 hectare grote gebied.

Cahuita National Park

Met krap 1100 hectare is het Cahuita National Park één van de kleinste natuurgebieden van Costa Rica. Maar het compenseert de grootte volledig met een enorm aanbod aan planten, dieren en zeeleven. Met name het onderwatergedeelte van het park is bekend. Cahuita’s onderwater aanzichten zijn spectaculair.

Chirripo National Park

Het Chirrippo National Park is gelegen in het hart van het Talamanca gebergte in het zuiden van Costa Rica. Het gebied is groot: 50.000 hectare aan prachtige wandelmogelijkheden, met paden naar hoge pieken als de Cerro Chirripo. Deze top van 3.820 is de op één na hoogste bergtop van Centraal Amerika en behoort tot de favorieten onder natuurliefhebbers.

Corcovado National Park

Dit gebied wordt liefkozend het kroonjuweel van Costa Rica’s nationale parken genoemd.Het is een enorm gebied van 42000 hectare tropisch regenwoud. Het bevat een enorme biodiversiteit. Zo vind je in Corcovado National park 10% van alle zoogdieren in Amerika. Het park werd in 1975 tot beschermd gebied verklaard, om de jacht op bijzondere zoogdieren te voorkomen. Corcovado National Park bevat de grootste populatie Macaw apen van Midden Amerika. Ook kun je er de zeer zeldzame ‘squirrel monkey’ tegenkomen.

Guanacaste National Park

Het nationale park Guanacaste is 32.000 hectare groot en ligt in het westen van Costa Rica, naast het Santa Rosa National park. Vanwege de bewaring bevat het gebied verschillende ecosystemen. Ook vind je er twee vulkanen: de Orosi (1487 meter) en de Cacao (1659 meter). Er is een ecoverbinding met het park Santa Rosa, waardoor de habitat van het wild relatief groot is.

Irazu Volcano National Park

De Irazu vulkaan is nog steeds actief. De laatste uitbarsting dateert uit 1963; gewassen werden vernietigd maar de bodem is sindsdien zeer vruchtbaar. Irazu is 3.432 meter hoog en heeft twee craters. Op de rand van de kraters heb je een adembedemend uitzicht op de dampen die opstijgen uit de dieptes. Het park is goed bereikbaar vanuit San Jose.

Juan Castro Blanco National Park

Dit is één van de minder bekende natuurgebieden van Costa Rica. En dat is niet terecht, want het is een prachtig gebied met tropische regenwouden. Juan Castro Blanco National Park is omgeven door vulkanen en ook in het park zelf tref je er drie aan. De Porvenir Volcano, de Platanar en de El Viejo. Vogelspotters kunnen hier hun hart ophalen, met zwarte kalkoenen, valkenen zelfs quetzals.

La Amistad International Park

La Amistad International Park (Officiele naam: Parque Internacional de La Amistad Costa Rica-Panama), word beheerd door zowel Panama als Costa Rica. Het was één van de eerste nationale parken dat door meerdere landen onderhouden wordt. Het park is amper onderzocht en is zeer uitgestrekt: Het costaricaanse gedeelte van La Amistad beslaat 194.000 hectare. In het park vind je verschillende gebieden, zoals nevelwouden, tropische laaglanden, regenwouden, eikenwouden, besneeuwde grasvlaktes en bevroren meren.

Lake Arenal

Het Arenal meer ligt in de noordelijke laaglanden van Costa Rica, vlakbij de Arenal vulkaan. Lake Arenal is het bekendste meer van Costa Rica. Je hebt er een magnifiek uitzicht op de Arenal vulkaan in het oosten en het is omgeven met een dicht bebost, glooiend heuvellandschap. Je kunt er veel watersporten beoefenen, zoals kajakken, surfen, kiten, waterskieën of vissen. Lake Arenal is een aanrader!

Los Quetzales National Park

Het park Los Quetzales werd in 2005 tot beschermd gebied verklaard en daarmee is dit het jongste nationale park van Costa Rica. Los Quetzales omvat onder andere het natuurgebied dat voorheen ‘Los Santos Forest Reserve’ werd genoemd Het park is zo’n vijfduizend hectare groot. Ondanks de beperkte grootte, vind je er drie verschillende soorten regenwoud en wel veertien ecosystemen. Het gebied ligt gedeeltelijk op de hellingen van het Talamancan gebergte en het vormt een cruciale leefomgeving voor enkele zeer zeldzame dier- en plantsoorten.

Manuel Antonio

Hoog verheven boven het bijbehorende nationale park ligt Manuel Antonio met een fenomenaal uitzicht op de stranden.

In de omgeving van Manuel Antonio vindt je stranden van absolute wereldklasse. Je kunt er genieten van een grote verscheidenheid aan activiteiten, zoals zwemmen, wandelen, surfen of gewoon ontspannen genieten van de ondergaande zon.

Manuel Antonio is één van de slechts twee locaties in Costa Rica waar je vier soorten apen kunt aantreffen: de spin-apen, brulapen, white-face apen en eekhoorn-apen. Vele kun je vanuit je hotelkamer al zien! Manuel Antonio is ook een uitstekende bestemming voor het spotten van luiaards.

Zorg ervoor dat je altijd zicht houdt op waardevolle eigendommen. Diefstal is een groot probleem op de stranden van Manuel Antonio. Ook apen kunnen je spullen roven!

Marino Ballena National Park

Het park Marino Balleno ligt ten zuiden van Dominical en 180 km ten zuidwesten van San Jose. Marino Balleno is gesticht in 1990, beslaat 110 hectare land en 54 hectare oceaan; het is één van Costa Rica’s nieuwste nationale parken.

Marino Balleno is het thuis van het grootste koraalrif van Centraal Amerika. In de watergebieden van het park kun je walvissen spotten tussen December en April (het migratieseizoen).

Rincon de la Vieja

De vulkaan Rincon de la Vieja wordt omsloten door de schilderachtige Guanacaste bergketen en ligt midden in het 34.800 hectare grote grondgebied van het bijbehorende nationale park. Het is een geweldige plek om te ontsnappen aan Guancaste’s zonovergoten stranden met koele lucht, verfrissende watervallen, prachtige vogels, en fantastische wandelmogelijkheden. De unieke omgeving biedt laat je een heel andere kant van Guanacaste zien.

Het gebied rond Rincon de La Vieja is vulcanisch. Sterker nog, het is het meest actieve gebied in de vulkanische Guanacaste bergketen. De geothermische activiteit verwarmt bronnen en borrelende modderpoelen. De modder wordt door sommigen als therapeutisch ervaren, en modderbaden zijn een geweldige manier om een vermoeid lichaam na een lange tocht te verzorgen.

De regio rond het nationale park is beroemd om cowboys en veeteelt en gedijt goed vandaag de dag. Vroeger bestond het gebied alleen uit dichte bossen; nu is daar nog maar een fractie van over, zoals het Rincon de la Vieja National Park. De beste tijd om het gebied te bezoeken is tussen november en april omdat er dan relatief weinig neerslag valt en je meer kans hebt op het zien van wilde dieren. Klik op ‘reisaanbieders’ en kies je Costa Rica vakantie.

Beleef de absurd diverse flora en fauna van Tortuguero

De caribische kust van Costa Rica is de thuisbasis van de prachtige stad van Tortuguero en het bijbehorende National Park. Dit zonovergoten gebied met hier en daar een kustdorp biedt een relaxte en ontspannen sfeer. In vergelijking met de prominente Afro-Caribische cultuur van Costa Rica is de kuststreek radicaal anders; dit is iets wat je moet ervaren als je er bent.

Er zijn geen wegen naar Tortuguero, maar de plaats is goed bereikbaar per boot vanuit de stad Moin (gelegen nabij de havenstad Limon). Vanaf hier neem je een boottocht via het kanaal naar Tortuguero en het National Park. Een andere optie een korte vlucht vanaf San Jose. Het dorp Tortuguero zelf is een kleine verzameling van huizen, een handje vol hotels, cadeauwinkels, en veel wilde dieren attracties.

Het Tortuguero Nationaal Park is één van de meest gevarieerde parken ter wereld, met regenwouden en moerassen, langgerekte stranden, brede rivieren (ideaal voor krokodillen spotten) en de bekendste attractie van allemaal: De broedplaatsen van de Green Sea Turtle. De natuur in dit park is absurd divers met grote populaties apen, vogels en vissen.

Tips voor Torteguero:

 • Bezoek ’s nachts met een gids de nesten van de schildpadden
 • Huur een kano en ga krokodillen spotten in de rivieren.
 • Best Deal Costa Rica Nevelwouden en Vulkanen

  Best Deal Costa Rica Nevelwouden en Vulkanen

  Gelegen tussen de Pacific en de Caribische kust ligt het natuurparadijs Costa Rica. Tijdens je reis kom je langs vulkanen, nevelwouden, jungle en witte palmstranden. Ontdek o.a. Arenal, Monteverde, Rincon de la Vieja en de stranden van Samara.

   2.437,00 Aanbieder: 333Travel.nl
  Bekijk bij aanbieder
 • Highlights Puur Costa Rica

  Highlights Puur Costa Rica

  Tijdens een rondreis Costa Rica ontdek je hoe veelzijdig het land is. Via de jungle van Tortuguero en Puerto Viejo de Limon aan de Caribische kust reis je naar de vulkanische wereld van Arenal en Monteverde. Tenslotte naar Manuel Antonio …

   2.830,00 Aanbieder: 333Travel.nl
  Bekijk bij aanbieder
 • Highlights Puur Costa Rica Superior

  Highlights Puur Costa Rica Superior

  Tijdens een rondreis Costa Rica ontdek je hoe veelzijdig het land is. Via de jungle van Tortuguero en Puerto Viejo de Limon aan de Caribische kust reis je naar de vulkanische wereld van Arenal en Monteverde. Tenslotte naar Manuel Antonio …

   4.814,00 Aanbieder: 333Travel.nl
  Bekijk bij aanbieder
 • Verborgen plekjes van Costa Rica

  Verborgen plekjes van Costa Rica

  Tijdens deze rondreis Costa Rica ga je van de gebaande paden af en beleef je de mooiste jungle ervaringen. Inclusief Tortuguero NP, de vulkaan Turrialba, San Gerado de Dota, Uvita, het magische Corcovado NP en het bounty strand Carrillo aan …

   4.722,00 Aanbieder: 333Travel.nl
  Bekijk bij aanbieder
 • Costa Rica Familiereis Jungle en Stranden

  Costa Rica Familiereis Jungle en Stranden

  Costa Rica is de perfecte bestemming voor een avontuurlijke familiereis. Je gaat snorkelen bij Manuel Antonio, wandelen over de hangbruggen bij de vulkaan Arenal. Slapen in een tented lodge bij Uvita en je maakt boottochten door de jungle van Tortuguero.

   2.849,00 Aanbieder: 333Travel.nl
  Bekijk bij aanbieder
 • Highlights Puur Costa Rica en Panama

  Highlights Puur Costa Rica en Panama

  Tijdens een rondreis Costa Rica ontdek je hoe veelzijdig het land is. Via de jungle van Tortuguero en Puerto Viejo de Limon aan de Caribische kust reis je naar de vulkanische wereld van Arenal en Monteverde. Je eindigt met een …

   3.835,00 Aanbieder: 333Travel.nl
  Bekijk bij aanbieder
 • 16-daagse rondreis Highlights van Costa Rica

  16-daagse rondreis Highlights van Costa Rica

  Costa Rica is een prachtig groen land, rijk aan imposante vulkanen, borrelende thermale bronnen, spannende krokodillenrivieren, koffieplantages en mysterieuze nevelwouden. Tal van dieren bewonen de dichte jungle vol klimplanten, varens en uitbundige bloemen. Spot jij al de felgekleurde gifkikkertjes of …

   2.199,00 Aanbieder: TUI.nl
  Bekijk bij aanbieder
 • 16 daagse fly drive Highlights of Costa Rica

  16 dg reis Highlights van Costa Rica excl vlucht

  Costa Rica is een prachtig groen land, rijk aan imposante vulkanen, borrelende thermale bronnen, spannende krokodillenrivieren, koffieplantages en mysterieuze nevelwouden. Felgekleurde gifkikkertjes, amfibieën, luiaards en tal van andere dieren bewonen de dichte jungle vol klimplanten, varens en uitbundige bloemen. …

   1.562,00 Aanbieder: TUI.nl
  Bekijk bij aanbieder
 • 20-daagse rondreis Avontuur in Panama & Costa Rica

  20-daagse rondreis Avontuur in Panama & Costa Rica

  Ga mee op ontdekking in het veelzijdige Panama en het groene Costa Rica. Van de levendige metropool Panama City, de enige stad in Centraal Amerika met een échte skyline, naar de authentieke Emberá bevolking. Panama biedt de perfecte mix tussen …

   2.477,00 Aanbieder: TUI.nl
  Bekijk bij aanbieder
 • 16-daagse familie groepsrondreis Costa Rica - Boomslingeren als Tarzan

  16 of 17-daagse familie groepsrondreis Costa Rica – Boomslingeren als Tarzan

  In Costa Rica voel je je een beetje ‘Freek in het wild’. Ga op zoek naar hoog in de bomen huizende luiaards en toekans en verwonder je over een fotogenieke roodoogboomkikker. Natuurrijk en avontuurlijk Costa Rica is La Pura Vida …

   3.036,62 Aanbieder: anwb.nl
  Bekijk bij aanbieder
 • 23-daagse rondreis Grand tour Costa Rica

  23-daagse rondreis Grand tour Costa Rica

  Wil je wilde dieren spotten spotten, de jungle in, vuurspuwende vulkanen zien en daarna relaxen? Dat kan allemaal in Costa Rica! Door een rijke natuur, weelderige jungle, en uitgestrekte stranden is Costa Rica een van de mooiste bestemmingen van Midden …

   2.899,00 Aanbieder: TUI.nl
  Bekijk bij aanbieder
 • 18- of 19-daagse groepsrondreis Natuurlijk Costa Rica (vanaf april 2024)

  18- of 19-daagse groepsrondreis Natuurlijk Costa Rica

  Maak actief kennis met de nationale parken, de actieve vulkanen en de vele tropische planten- en diersoorten van Costa Rica. Bezoek het beroemde Tortuguero, de prachtige zandstranden van Manuel Antonio en de hangbruggen van La Fortuna.

   3.059,75 Aanbieder: anwb.nl
  Bekijk bij aanbieder