Autoverhuur Costa Rica

Een groot voordeel van het huren van een auto is dat je veel van de afgelegen stranden en berggebieden kunt bezoeken. En met de eenvoud van het internet, kunt je vrijwel elke auto online huren en die staat dan voor je klaar als je aankomt.

Autoverhuur Costa Rica: kosten en verzekering

Voor 350 tot 700 euro per week kun je een middelgrote auto huren. Meestal is de verzekering hierbij inbegrepen. Vier-wiel-aandrijving is goed voor de uitgebreide reizen buiten de Central Valley, vooral in het natte seizoen. In het droge seizoen moet je rekening houden met keien op de weg. Vierwielaandrijving zal ook nuttig zijn op de Nicoya kust. Het is eventueel ook vaak mogelijk om een auto te huren inclusief een lokale chauffeur van lokale reisbureaus, mocht je het zelf rijden niet zien zitten.
Autoverhuurbedrijven vragen meestal een borg van 750 dollar tijdens de huurperiode en soms is een creditcard nodig. Je moet voorzichtig te zijn bij het huren van een auto in Costa Rica. Neem de maximale verzekering (ongeveer $ 15-20 per dag), omdat er veel ongelukken plaatsvinden op de wegen van Costa Rica. Je moet gedekt zijn voor schade aan het voertuig, jezelf, de derde partij en het openbare domein.

Autohuur boeken

Het gebeurt soms dat er na inlevering van de auto beweerd wordt dat er schade is toegebracht aan het voertuig. Het is daarom het verstandigst om een auto te huren via een reisbureau in Costa Rica of regel het direct met je reisbureau. Of ga anders naar een ICT-geaccrediteerd reisbureau in San Jose en vraag hen om verhuur voor jou te regelen. Dit hoeft niet duurder te zijn dan het huren op eigen naam en het zal je beschermen tegen valse claims van de schade en andere beschuldigingen: verhuurbedrijven zullen minder geneigd zijn om problemen te maken met een reisbureau die regelmatig klanten stuurt.

4wd huren

In een groot deel van Costa Rica zijn de wegen goed begaanbaar (zie onder). Echter is het altijd verstandig om een 4wd (4 wheel drive) te huren. Kom je in drassige gedeeltes, bijvoorbeeld bij de kust, dan heb je met een 4wd meer power en heb je minder kans dat je onverhoopt vast komt te zitten. 4wd? Slimme keuze!

Kwaliteit van de wegen in Costa Rica

Rijden in Costa Rica met een huurauto is prima te doen. Het is relatief veilig en de autoverhuur is van goede kwaliteit. Naast dat je wel goed op moet letten moet je ook rekening houden met de kwaliteit van de wegen. De hoofdwegen zijn prima begaanbaar, maar kom je in het platteland (bijvoorbeeld van de Arenal vulkaan naar Monteverde), dan is de rijstijl heel anders dan de meesten van ons zijn gewend. Hobbelen met een snelheid van 40 kilometer per uur is geen uitzondering. Vooral als je ook nog niet heel fit bent door het eten in Costa Rica zal het rijden in een huurauto op de hobbelige wegen energie kosten. Neem altijd meer tijd dan je nodig hebt voor een reis. Reis daarom ook niet te ver en laat je van te voren informeren over de kwaliteit van de wegen.