Costa Rica klimaat

Costa Rica ligt tussen de acht en twaalf graden ten noorden van de evenaar. Het klimaat is het hele jaar door (sub)tropisch. Toch heeft het land heeft veel microklimaten, afhankelijk van de ligging, regenval, topografie, en geografie van elke regio.

Seizoenen Costa Rica

Costa Rica’s seizoenen worden gekenmerkt door de hoeveelheid regen die gedurende een bepaalde periode valt en niet door de vier seizoenen op het noordelijk halfrond. Het jaar kan worden opgesplitst in twee periodes: het droge seizoen – bekend bij de bewoners als de zomer ,- en het regenseizoen -plaatselijk bekend als de winter -.

De ‘zomer’ of het droge seizoen loopt van december tot april, en de ‘winter’ of het regenseizoen loopt van mei tot november. Het regenseizoen valt samen met het orkaanseizoen van de Atlantische oceaan, en gedurende deze tijd regent het voortdurend in sommige regio’s. De locatie waar de meeste regen is het Centrale Cordillera gebergte, met een jaarlijkse regenval van meer dan 5000 mm! De luchtvochtigheid is ook hoger aan de Carribische kant.

De gemiddelde jaarlijkse temperatuur op de laaggelegen kustgebieden is rond de 27° C, 20° C in de belangrijkste bewoonde gebieden van de Centrale Cordillera, en onder de 10° C op de toppen van de hoogste bergen.

Costa Rica beste reistijd

Costa Rica is het hele jaar te bezoeken. Zo zijn er voor elk seizoen voor- en nadelen. Ga je in het natte seizoen, dan heb je meer kans dat je de schildpadden kan zien (bijvoorbeeld in Torteguero) en is de natuur groener. Ga je in het droge seizoen dan kun je genieten van hoge temperaturen en mooi strandweer.

Costa Rica in januari

In januari is de temperatuur aangenaam. De gemiddelde temperatuur ligt dan rond 25 graden Celcius. Je kunt dan rekenen op zo’n 7 zonuren per dag. De kans op neerslag is laag.

Costa Rica in februari

In februari is de temperatuur aangenaam. De gemiddelde temperatuur ligt dan rond 26 graden Celcius. Je kunt dan rekenen op zo’n 7 zonuren per dag. De kans op neerslag is zeer laag.

Costa Rica in maart

In maart is de temperatuur wat hoger dan in januari en februari. De gemiddelde temperatuur ligt dan rond 28 graden Celcius. Je kunt dan rekenen op zo’n 7 zonuren per dag. De kans op neerslag is laag.

Costa Rica in april

In april is de temperatuur het hoogst. De gemiddelde temperatuur ligt dan rond 30 graden Celcius. Je kunt dan rekenen op zo’n 7 zonuren per dag. De kans op neerslag is gemiddeld. De regentijd komt er langzamerhand aan.

Costa Rica in mei

In mei is de temperatuur gelijk aan april. De gemiddelde temperatuur ligt dan rond 30 graden Celcius. Je kunt dan rekenen op zo’n 7 zonuren per dag. De kans op neerslag is fors. De regentijd begint deze maand. Dat hoeft niet te betekenen dat mei een slechte maand is om Costa Rica te bezoeken. De regenbuien beperken zich vooral begin mei nog tot de late namiddag of avond.

Costa Rica in juni

In juni is de gemiddelde temperatuur weer gezakt naar circa 28 graden Celcius. Het aantal regendagen ten opzichte van mei stijgt nog licht. De regentijd is echt aangebroken. Het aantal verwachte zonuren in juni is 7, terwijl van juli tot en met december het aantal zonuren naar verwachting 6 per dag zal zijn. In Costa Rica is er van juni tot november kans op tropische stormen en orkanen.

Costa Rica in juli

In juli is de gemiddelde temperatuur nog steeds circa 28 graden Celcius. Het aantal regendagen ten opzichte van juni stijgt nog steeds licht. Een grotere kans op een nat pak dus. In Costa Rica is er van juni tot november kans op tropische stormen en orkanen.

Costa Rica in augustus

In augustus is de gemiddelde temperatuur nog steeds circa 28 graden Celcius. Het aantal regendagen is in augustus het hoogst van het jaar. Gemiddeld regent het op 23 dagen van het jaar in ieder geval een tijd. De natste maand van Costa Rica dus. In Costa Rica is er van juni tot november kans op tropische stormen en orkanen. Kijk voor meer informatie op onze pagina over reisadvies Costa Rica.

Costa Rica in september

In september neemt de temperatuur af naar een gemiddelde verwachting van 27 graden Celcius. Het aantal dagen met regen neemt daarbij licht af. In Costa Rica is er van juni tot november kans op tropische stormen en orkanen.

Costa Rica in oktober

In oktober neemt de temperatuur nog met een graadje af naar 26 graden Celcius. Het aantal dagen regen stabiliseert en kan zelfs nog iets hoger zin dan in september. Gemiddeld regent het in oktober op 22 dagen een gedeelte van de dag. In Costa Rica is er van juni tot november kans op tropische stormen en orkanen. Kijk voor meer informatie op onze pagina over reisadvies Costa Rica.

Costa Rica in november

Terwijl de gemiddeld temperatuursverwachting in november gelijk blijft aan oktober is er goed nieuws voor degenen die niet van regen houden: het einde van de regentijd breekt bijna aan. In Costa Rica is er van juni tot november kans op tropische stormen en orkanen.

Costa Rica in december

In december komt er een einde aan de regentijd. De temperatuur zakt naar een gemiddelde van 25 graden, terwijl de kans op regen afneemt naar gemiddeld. Tijdens de helft van de dagen in december wordt regen verwacht, maar de totale hoeveelheid is fors lager ten opzichte van de voorgaande maanden.