Nationale parken van Costa Rica

De nationale parken van Costa Rica (beschermde natuurgebieden), vormen een netwerk van tropische regenwouden, nevelwouden en tropische bergregenwouden. Costa Rica loopt wereldwijd voorop als het gaat om natuurbescherming. Meer dan 30% van het totale oppervlak van het land is beschermd natuurgebied. Als je tijdens je Costa Rica vakantie één of meerdere nationale parken bezoekt, dan draag je direct bij aan het onderhoud van dit natuurschoon: alle opbrengsten zijn bestemd voor parkonderhoud. In de nationale parken vind je een veelheid aan diersoorten. Op maandag zijn een aantal nationale parken gesloten. Let daar op bij het boeken van je reis.

Nationale parken van Costa Rica: diersoorten

De dieren in het woud van de nationale parken in Costa Rica zijn vooral apen, vogels, insecten, vlinders, kikkers en amfibieën. Kleine dieren dus in vergelijking met Afrika. Echter staat Costa Rica (rijke kust) bekend om haar natuurschoon. De moeite waard dus!

Tip: neem een verrekijker mee om alle diersoorten te kunnen spotten.

Overzicht van nationale parken Costa Rica

Hieronder volgt een overzicht van alle nationale parken van Costa Rica. De bekendste parken zijn onder andere Arenal Volcano National park, Manuel Antonio National Park, Cahuita National Park en Tortuguero National Park. Veel reisbureaus bieden reizen aan die deze nationale parken bezoeken tijdens een dagexcursie.

Tip: oriënteer je goed van te voren, zodat je de mooiste nationale parken van Costa Rica bezoeken kunt. Bouw bijvoorbeeld je eigen reis via Costa Rica Online, of kies een van de andere reisorganisaties voor Costa Rica.

Nationale parken Costa Rica: noord

In het noorden van Costa Rica vind je onderstaande nationale parken.

Arenal Volcano Nationaal Park (tip)

Rondom de Arenal-vulkaan vind je een bekend nationaal park van Costa Rica. Je hebt veel mogelijkheden voor accommodaties en de vulkaan is mooi te combineren met de natuur er omheen. Lake Arenal is een prachtig meer met uitzicht op de vulkaan. Meer informatie over Arenal Volcano Nationaal Park.

Barra Honda Nationaal Park

Als je een mooi grottencomplex wil bezoeken, kies dan voor een stop bij het Barra Honda Nationaal park van Costa Rica. Ook bovengronds zijn diverse mooie ontdekkingstochten te maken.

Guanacaste Nationaal Park

Het Guanacaste Nationaal Park is 32.000 hectare groot is dit park. Twee vulkanen zijn hier te vinden en het gebied bevat meerdere ecosystemen. Veel wilde dieren! Je vindt er ook twee vulkanen.

Rincon de la Vieja Nationaal Park

Een geweldige plek om te ontsnappen aan Guancaste’s zonovergoten stranden en de mogelijkheid voor fantastische wandelingen in de omgeving. Je kunt het Rincon de La Vieja Nationaal Park zonder gids bekijken.

Bezoek de nationale parken met Costa Rica Online (tip)

Costa Rica Online is eigendom van Riksja Travel. Bezoek de nationale parken van Costa Rica door middel van een individuele rondreis, samengesteld samen met het reisbureau Costa Rica online. Dit reisbureau is gespecialiseerd in maatwerk reizen in Costa Rica. Geef aan welke nationale parken je wilt bezoeken en ze maken gegarandeerd een passend aanbod. Ervaar Costa Rica nu!

Nationale parken Costa Rica: midden

In het midden van Costa Rica vind je onderstaande nationale parken.

Barbilla Nationaal Park

Het Barbilla National Park beslaat bijna 12000 hectare aan vochtig regenwoud, gelegen langs de Carribbische heuvels van het Talamancan gebergte. Er zijn veel hikingmogelijkheden in het gebied, maar veel paden zijn pittig en daarom is ons advies om een locale gids te huren. Barbilla National Park wordt weinig bezocht en daarom is het gebied ecologisch zeer rijk, met een bijzondere fora en fauna. Het Barbilla National Park is lastig te bereiken; het ligt zo’n 20 kilometer van het stadje Siquirres.

Het Barbilla Nationaal park is de thuisbasis van de op één na grootste inheemse bevolkingsgroep in Costa Rica: de Cabecar. Barbilla Nationaal park ligt naast Chirripó.

Het park heeft het Barbilla Biologisch Station op het terrein, evenals een administratief gebouw. De toegang tot het park is via een onverharde weg van 17 km lang.

Braulio Carrillo Nationaal Park

Het nationaal park Braulio Garrillo dankt zijn naam aan Costa Rica’s derde president: Dr. Braulio Carrillo. Het gebied staat vol met tropische regenwouden.

Carara Nationaal Park

Dichtbij San Jose, maar toch buiten de drukte van de stad, kom je tot rust in het Carara Nationaal Park van Costa Rica. Dit park ligt aan de Caribische kust. Snel van de drukte naar een rustig gebied? Combineer San Jose met dit nationale park van Costa Rica.

Chirripo Nationaal Park

Naar een hoge bergtop in Midden-Amerika? Dat kan in Chirripo Nationaal Park. Deze bergen behoren tot de favorieten onder de natuurliefhebbers en bevat de op één na hoogste berg van Midden-Amerika. Een groot gebied in Costa Rica.

Irazu Volcano Nationaal Park

Een 3.432 meter hoge vulkaan met het Irazu Volcano Nationaal Park er omheen. Goed bereikbaar vanuit San Jose en dit park staat bekend om zijn prachtige uitzichten.

De Irazu vulkaan is nog steeds actief. De laatste uitbarsting dateert uit 1963; gewassen werden vernietigd maar de bodem is sindsdien zeer vruchtbaar. Irazu is 3.432 meter hoog en heeft twee craters. Op de rand van de kraters heb je een adembedemend uitzicht op de dampen die opstijgen uit de dieptes. Het park is goed bereikbaar vanuit San Jose.

Juan Castro Blanco Nationaal Park

Een prachtig gebied met tropische regenwouden, maar een minder bekend nationaal park van Costa Rica. Een mooi gebied voor vogelspotters. Rondom het park zijn veel vulkanen. Het nationale park zelf telt er drie. Ga naar Juan Castro Blanco Nationaal Park.

Los Quetzales Nationaal Park

Pas in 2005 werd dit park tot beschermd nationaal park van Costa Rica verklaard. Een relatief jong natuurgebied dus. Drie verschillende soorten regenwouden en nog meer ecosystemen zijn in het Los Quetzales Nationaal Park te vinden.

Manuel Antonio Nationaal Park

Prachtige stranden en vier soorten apen: dat vind je in dit nationaal park van Costa Rica. Zwemmen, wandelen en surfen, of apen bewonderen vanuit je hotelkamer, het kan allemaal in het Manuel Antonio Nationaal Park.

Tortuguero Nationaal Park (tip)

Dit nationaal park van Costa Rica is goed bereikbaar per boot. Prachtige accommodaties midden in de natuur laten je een unieke ervaring meemaken. Het Tortuguero Nationaal Park mag je eigenlijk niet overslaan. Bekend om de schildpadden!

Bezoek Costa Rica met SNP Natuurreizen (tip)

Als je SNP zegt, zeg je natuur. Ga wandelen in de nationale parken zoals Guanacaste Nationaal Park of in Rincon de la Vieja. Een rondreis door de nationale parken van Costa Rica wordt compleet verzorgd door SNP. Natuurliefhebbers reizen met SNP.

Nationale parken Costa Rica: zuiden

Cahuita Nationaal Park (tip)

De Caribische sfeer en de combinatie van water en natuur maakt Cahuita een nationaal park van Costa Rica dat je eigenlijk niet mag overslaan. Ook de onderwaterwereld is fenomenaal. Een aanrader dus!

Corcovado Nationaal Park

Het kroonjuweel van de nationale parken in Costa Rica. Je vindt er 10 procent van alle zoogdieren in heel Amerika. Ook is er de grootste populatie Macaw apen te vinden van Midden-Amerika. Dit gebied wordt liefkozend het kroonjuweel van Costa Rica’s nationale parken genoemd.Het is een enorm gebied van 42000 hectare tropisch regenwoud. Het bevat een enorme biodiversiteit. Zo vind je in Corcovado National park 10% van alle zoogdieren in Amerika. Het park werd in 1975 tot beschermd gebied verklaard, om de jacht op bijzondere zoogdieren te voorkomen. Corcovado National Park bevat de grootste populatie Macaw apen van Midden Amerika. Ook kun je er de zeer zeldzame ‘squirrel monkey’ tegenkomen.

La Amistad Internationaal Park

La Amistad International Park (Officiele naam: Parque Internacional de La Amistad Costa Rica-Panama), word beheerd door zowel Panama als Costa Rica. Het was één van de eerste nationale parken dat door meerdere landen onderhouden wordt. Het park is amper onderzocht en is zeer uitgestrekt: Het costaricaanse gedeelte van La Amistad beslaat 194.000 hectare. In het park vind je verschillende gebieden, zoals nevelwouden, tropische laaglanden, regenwouden, eikenwouden, besneeuwde grasvlaktes en bevroren meren.

Marino Ballena Nationaal Park

Eén van Costa Rica’s nieuwste nationale parken is het Marino Ballena Nationaal Park. De grootste koraalrif van Centraal Amerika is hier te vinden. Ook kun je walvissen spotten.

Bezoek de nationale parken met Kras Reizen

Kras biedt meer dan 10 reizen aan naar Costa Rica. Combineer een bezoek aan Tortuguero Nationaal park met een paar dagen relaxen aan het Caribische strand. Of doe een rondreis naar de ‘Highlights van Costa Rica’. Kras biedt veel keuzemogelijkheden.