Reizen op Corsica

Corsica is goed bereikbaar met de veerboot, en via de luchthavens, het loont vaak om te vergelijken met verschillende maatschappijen, ook afhankelijk van het seizoen zijn er verschillende mogelijkheden.

Auto huren

Wanneer u met een ferry of een vliegtuig aankomt in bijvoorbeeld Bastia, Ajaccio, Calvi of Figaro kan het aantrekkelijk zijn om op de luchthaven een auto te huren. Auto Europe is in deze steden goed vertegenwoordigd en er zijn ook andere aanbieders die eenvoudig ter plaatse te reserveren zijn. Bijkomend voordeel is dat alle luchthavens ruim in de auto’s zitten. Het is hier heel eenvoudig om een auto te huren en eventueel de auto op te halen in de ene stad en in de andere stad weer te inleveren! Handig als je bijvoorbeeld in Calvi op de luchthaven arriveert of aan land komt met de veerboot en via Ajaccio of Bastia weer vertrekt.

Met de Trein

Het Corsicaanse smalspoortreintje schommelt over een enkelspoor in een ontspannen tempo over de ruggengraat van het eiland door tunnels en over avontuurlijke viaducten. De trein Ajacci-Bastia rijdt viermaal daags in beide richtingen; de reistijd voor de bijna 158 km is een kleine 4 uur. In Ponte Leccia is er tweemaal daags een verbinding van en naar Calvi, reistijd 20 minuten. Op et traject Bastia-Casamozza (21km) dient de trein als voorstedelijk vervoermiddel, dat ook wordt gebruikt door forenzen. de Dienstregelingen zijn verkrijgbaar op de stations, in de Offices de Toerisme en online op www.train-corse.com Op het traject Calvi-Rousse rijdt een pendeltrein van baai naar baai, die op deze 22 km wel 21 keer stopt. In het hoogseizoen rijdt hij vijftienmaal daags, daarbuiten tienmaal. Bij de gewenste halteplaats hoeft u alleen maar te wenken zodat de trein stopt.

Veerboot

Vanuit Livorno, Savona, Nice, Marseille, Piombino, Toulon en Genua vertrekken dagelijks Veerboten van de maatschappijen SNCM, La Meridionare en Corsica ferries & Sardinie ferries, zij komen aan in de havens aan de westkust van Corsica zoals Ajaccio, LIle Rousse, Calvi, Propriano en Bon Facio. Ook aan de oostkant zijn mogelijkheden van aankomt in Porto Vecchio in het zuiden en Bastia aan de Noordoost kant. Er zijn in totaal ongeveer dertig overtochten per dag tussen het vasteland en Corsica vanuit Nice, Toulon, Savona, Piombino en Livorno naar Ajaccio, Bastia en Calvi. Deze zijn vrij gemakkelijk te reserveren op de site van de desbetreffende veerboot maatschappij.

Vliegtickets

Corsica heeft vier luchthavens: Calvi, Ajaccio, Bastia en Figaro. Openbaar vervoer is op het eiland niet zo goed geregeld als in Nederland en daarom is het aan te raden om een auto te huren. Pas daarbij wel op voor de Corsicaanse weggebruikers, want zij zijn berucht om hun onvoorspelbare en ruige vooral snelle rijgedrag, vooral in de grotere steden waar veel verkeer is. Het hoogseizoen duurt van juni tot september; in deze maanden is het weer het warmst en zijn de stranden het drukst. Als je op zoek bent naar rust, doe je er goed aan om in april, mei of oktober te vliegen. De temperatuur is dan namelijk prima en de prijzen van vliegtickets naar Corsica zijn lager dan in het hoogseizoen. Het laagseizoen is van november tot maart, dan is er zeer weinig toerisme. Het kan dan wel enigszins kil en vochtig zijn, maar nog steeds aangenaam om te wandelen, fietsen of buitensporten te beoefenen.