Fly drive Dublin

Aan de oevers van de kromme Dublin Bay ligt de Ierse hoofdstad Dublin. De stad is een dynamische plaats, die ondanks zijn grootte erg verleidelijk blijft en een essentieel onderdeel is van een bezoek aan het land. Een groot deel van het centrum van Dublin is herontwikkeld in de afgelopen decennia. Dus naast de historische gebouwen van de stad – de kathedralen en kerken, Georgische pleinen en herenhuizen, kastelen, monumenten en pubs – zult u grote nieuwe hotels en winkelcentra, prachtige nieuwe straat architectuur en een state-of-the-art tram-systeem ontdekken.

fly drive dublin

Meer dan een derde van de Ierse bevolking van bijna vier en een half miljoen mensen woont in Dublin. Dubliners zijn intens trots op hun stad en lijken een aangeboren liefde te hebben voor hun erfgoed en krachtige literaire cultuur. Soms vertonen ze zelfs een zeker snobisme in de richting van de bewoners op het platteland van Ierland (mensen vaak aangeduid als “Culchies”). Ze staan bekend om hun vaak bijtende maar boeiende gevoel voor humor, zoals tot uiting komt in de vele soms ontuchtige bijnamen die gegeven zijn aan veel van de bezienswaardigheden van de stad (de Millennium Spire bijvoorbeeld, krijgt ook wel de benamingen “de eyeful tower” en “the stiffy on the liffey”). Maar er is ook een warmte in hun manier van verwelkomen. Dit is vooral te merken als u gesprekken aangaat in bars en cafes (of, als u rookt, daarbuiten). Dubliners worden ook steeds meer stijlbewust. Waar de stad eens inspiratie ontleende aan Europa en Amerika, beinvloedt zij vandaag de dag zowel het oosten als het westen met haar nieuwe trends die een uitgesproken Ierse inslag hebben.

De meeste attracties van Dublin bevinden zich in een relatief klein gebied en zijn te vinden aan beide zijden van de rivier de Liffey, die de stad verdeelt in een ‘Northside’ en’ Southside’. Deze 2 stadsdelen hebben zeer verschillende karakters, gedefinieerd door de historische ontwikkeling van de stad. Over het algemeen wordt het zuiden gezien als beschaafd, terwijl het noorden wordt gezien als onbezonnen, the thuisbasis van de arbeidersklasse en van het ware Dublinse accent. Tussen de historische bezienswaardigheden van de stad is het Trinity College te vinden, waarvan het glorieuze Book of Kells de belangrijkste trekpleister is voor bezoekers. Vanaf deze plek loopt ook een van de 2 belangrijkste winkelstraten van de stad, Grafton Street. Deze straat loopt van St Stephen’s Green in het zuiden (het hoogste punt van de straat) tot College Green in het noorden (het hoogste punt). In de stijlvolle Georgische straten ten oosten van Grafton Street, vindt u de opvallende displays van de National Gallery en het National Museum. In Dublin Castle, Britse hoofdkwartier in Ierland tot 1921, zijn de glorieuze collecties van de Chester Beatty Library te vinden. De twee historische kathedralen van Dublin, Christ Church en St. Patrick’s, staan ten westen hiervan.