Geografie Sardinie

Geografie Sardinie

Sardinië is op één na grootste eiland in de Middellandse Zee (24.090 vierkante km; alleen Sicilië is groter. Het eiland wordt gedomineerd door de Gennargentu (culminerend in Punta La Marmora, met 1834 meter het hoogste punt in Sardinië. Vlaktes zijn vrij zeldzaam in Sardinië, met uitzondering van de Campidano vlakte van Oristano.

Kusten zijn over het algemeen rotsachtig en lang, vooral langs de oostelijke helft; grote stranden zijn echter te vinden op het noorden en noordoosten (Logudoro en Gallura), het zuiden (van Teulada naar Pula) en het zuidwesten (Sulcis-Iglesiente). Afgezien van de Straat van Bonifacio (beroemd om de ruwe zee) die Corsica scheidt van Sardinië, de omringende zee is vrij diep, op korte afstand van de kust.

De bevolkingsdichtheid van Sardinië is laag (iets meer dan 1 650 000 inwoners in 2010), met een sterke concentratie in Cagliari (een derde van de totale bevolking) en Sassari (een vijfde). Olbia is de enige andere stad met meer dan 50 000 inwoners. Andere grote steden zijn Alghero, Nuoro, Oristano, Carbonia en Iglesias.