Geschiedenis Sardinie

Geschiedenis Sardinie

Sardinië is de thuisbasis van de oude, mysterieuze Nuraghische beschaving (ca. 1500 voor Christus). De typische cirkelvormige torens vind je nog steeds veel terug in het Sardijnse landschap en dorpen.

De Feniciërs vielen rond 1000 voor Christus Sardinie binnen. Zij richtten Cagliari op. Breng tijdens je fly drive Sardinie een bezoek aan Nora als je van archeologie houdt. Sardinië was onderwerp van geschil tussen Rome en Carthago. Uiteindelijk kreeg Rome na de eerste punische oorlog Sardinie in bezit. Rome had vaak moeite met de opstandige Sardijnse bevolking, maar verdiende goed aan de inkomsten uit graan- en mijnbouw.

Met de val van het Romeinse Rijk en de zware berovingen van de kustgebieden door piraten, werd de bevolking teruggedrongen naar het binnenland. Zo werd Sassari bijvoorbeeld gesticht door vluchtelingen uit Porto Torres. De vier koninkrijken: Giudicati (Cagliari), Arborea (Oristano), Torres (Sassari) e Gallura (Olbia-Tempio Pausania) startten in de middeleeuwen, maar werden al snel gekoloniseerd door Pisa en Genua. Aan het eind van de 14e eeuw kreeg Spanje Sardinië in zijn greep, waarna een rustige periode van zo’n 400 jaar aanbrak.

In 1948 werd Sardinie uitgeroepen tot autonome regio en dat is het tot op de dag van vandaag. Doordat het eiland snel aan populariteit wint als vakantiebestemming, veranderd de economie langzaam, maar de traditionele schapenhoeders zie je nog steeds frequent op het eiland.