Klimaat Noorwegen

Noorwegen ligt op dezelfde breedtegraad als Alaska, Groenland en Siberië, maar in vergelijking met deze gebieden heeft Noorwegen een heel aangenaam klimaat. Plan je fly drive Noorwegen op het juiste moment!

Zomer

Rond eind juli/begin augustus is Noorwegen op zijn warmst en zijn de dagen het langst. De temperaturen bereiken in juli en augustus 25 ° C tot 30 ° C. Er is een lage luchtvochtigheid.

De temperatuur van het zeewater kan oplopen tot 18 ° C en hoger; heel aangenaam om te zwemmen!
Het warmste en meest stabiele weer vind je aan oostkant van de zuidelijke bergen, waaronder het kustgebied tussen Mandal en Oslo.

Ook als je in de zomer verder naar het noorden gaat zijn de temperaturen vrij aangenaam, soms zelfs boven 25 ° C. Echter, in de zomer is het weer ook veranderlijk en overwegend nat, in het bijzonder in Fjord-Noorwegen, Midden- en Noord-Noorwegen. Als je de middernachtzon wilt ervaren, moet je naar het noordelijke deel van het land, boven de poolcirkel.

Herfst

In het najaar wordt het landschap in goudkleurig, net als in Nederland. De temperatuur daalt langzaam; in september is het prima weer om bessen en paddestoelen te plukken.

Tijdens de herfst verliest het landoppervlak meer warmte dan de zee, waardoor de kustgebieden warmer blijven dan het binnenland.

Winter

In de winter is een groot deel van Noorwegen veranderd in een waar sneeuwparadijs.
Met name in het binnenland, zowel in de zuidelijke als noordelijke delen van Noorwegen, kunnen zeer lage temperaturen ervaren worden, zelfs tot -40 ° C. De kustgebieden kennen daarentegen relatief milde winters.

Voorjaar

Van mei tot half juni komt het landschap op spectaculaire wijze tot leven; dat merk je aan de bomen en bloemen, de sneeuw in de bergen en aan de toename van smeltwater

Vergeet niet dat het weer en de temperaturen snel kunnen veranderen, vooral in de bergen. Dus of het nu zomer of winter, herfst of lente is: bereid je goed voor op de wildernis en breng warme kleding met je mee.