Porto Santo

porto santoPorto Santo is het meest noordelijke eiland van de Madeira archipel in de Atlantische Oceaan. De enige belangrijke nederzetting op het eiland is de stad van “Vila Baleira”. Het eiland is ongeveer 9 km lang en de belangrijkste industrie is het toerisme.

Er is een kleine luchthaven met vluchten van en naar Funchal, de hoofdstad van Madeira. De luchthaven heeft ook verbindingen naar het vasteland van Portugal en de kust Afrika.

Het is ongeveer anderhalf uur vliegen naar Porto Santo vanaf de luchthavens van Lissabon en Porto.

Er is ook een veerboot van vanuit Funchal. De reis duurt ongeveer 2,5 uur en kost 50 euro voor een retour.

Bezienswaardigheden Porto Santo

  • Het huis van Christoffel Columbus. De voormalige woning van Columbus is omgebouwd tot een museum, waarin tentoonstellingen gegeven worden over de Portugese ontdekkingen, Columbus zelf en zijn verblijf op het eiland. De collectie in dit museum omvat onder andere kaarten, navigatie-instrumenten, portretten en andere kunst.
  • Matriz kerk (Largo do Pelourinho) – Deze kerk is gebouwd in 1430 en in 1556 geplunderd door Franse zeerovers.
  • “Pico Castelo” – Dit 437 meter hoge uitzichtpunt biedt een prachtig uitzicht over Vila Baleira en de rest van het eiland Porto Santo, evenals enkele kleine nabijgelegen eilanden.
  • Paços hoeft Concelho (Largo do Pelourinho) – Het stadhuis, gebouwd in de zestiende eeuw en sindsdien gebruikt als gevangenis en als paleis.
  • Miradouro dos Flores. Een prachtig uitzichtpunt aan de westkant van het eiland.