Fly Drive tips en reisinformatie

Het kiezen van het juiste fly drive pakket vergt de nodige voorbereiding. Allereerst moet je je oriënteren op het gebied en de bezienswaardigheden. Vervolgens moet je keuzes maken tussen de verschillende reisorganisaties en hun fly drive pakketten. In deze rubriek vind je handige tips die van pas komen bij het plannen van een fly drive.

  • Probeer om rond lunchtijd bij je bestemming aan te komen. Je hebt dan de tijd om te ontspannen en te genieten van de lokale gastvrijheid.
  • Probeer in cirkels te reizen. Zo zal je weinig overlap ervaren in je dagtrips. De grotere autoverhuur bedrijven hebben meerdere filialen. Handig, want dan kun je je voertuig inleveren op een andere locatie. Als dit niet het geval is en je verblijft op dezelfde locatie, rijd dan in cirkels om zoveel mogelijk van de omgeving te zien!
  • Wanneer een cirkelvormig patroon van reizen geen optie is, regel dan een binnenlandse vlucht.
  • Probeer niet teveel te rijden in een dag; 400 km is de absolute max.
  • Begin je je fly drive in een grote stad? Haal dan niet meteen je huurauto op, maar maak eerst gebruik van openbaar vervoer. Op deze manier kun je veel tijd en parkeerkosten besparen.
  • Liggen begin- en eindpunt van je fly drive ver uit elkaar? Maak dan gebruik van een zogenaamde drop off auto; deze hoef je niet terug te brengen.

Huurauto voor je fly drive

Als je je huurauto ophaalt, dan zal de verkoper zeer waarschijnlijk proberen om je een upgrade aan te smeren. Ze doen dit aan de lopende band en zijn hierin heel overtuigend. Bedenk vooraf wat de juiste huurauto voor je is en laat je niet meer op het laatste moment verleiden.

Tip: Controleer de huurauto op schade

Leg de staat van de auto vast wanneer je hem ophaalt. Als er een deuk in de huurauto zit, kun je bijvoorbeeld een claim krijgen van het autoverhuurbedrijf. Op zo’n moment moet je kunnen bewijzen dat de deuk er al in zat. Maak daarom bij het afhalen foto’s van je huurauto! Eventueel kun je notities maken van schade, maar een foto maken is in de meeste gevallen makkelijker!

Tip: Controleer of de huurauto goed werkt

De verleiding is groot om direct weg te rijden met je huurauto. Doe dit niet. Blijf rustig vijf minuten in de auto zitten en test de volgende punten: verlichting, claxon, richtingaanwijzers en ruitenwissers

Fly drive planning maken

Als dit je eerste fly drive wordt, vraag dan brochures op bij reisbureaus en bekijk de routes en planningen die ze hanteren. Het komt helaas nogal eens voor dat een reisaanbieder te lange routes inplant, waardoor je het grootste gedeelte van de dag aan het autorijden bent. Leuk natuurlijk, maar je wilt natuurlijk ook iets van de omgeving zien! Door een overvol fly drive programma, kun je het gevoel krijgen dat je nergens echt tijd voor hebt. Sommige brochures gaan uit van 450 kilometer per dag. Dit is niet realistisch voor de meeste reizigers! Als je grote afstanden wilt overbruggen in één dag, overweeg dan eventueel om de route in tweeën te splitsen.

Tip: Wees niet te optimistisch over de afstand die je afleggen op een dag. Zorg dat er genoeg ruimte in je planning zit om te kunnen stoppen bij bezienswaardigheden, óók wanneer je deze niet van tevoren niet verwacht. Uit de praktijk blijkt dat dit regelmatig gebeurt. Dit gebeurt vaker dan je zou verwachten.

Hoe ver kun je reizen op 1 dag tijdens je fly drive vakantie?

Reken uit wat de afstand is die je wilt overbruggen. Ga ervan uit dat je gemiddeld 70 km per uur rijdt. Stel dat je 200 km wilt afleggen dan zit je een kleine drie uur in de auto. Houd rekening met maaltijden. Kies een gewenst tijd van aankomst. Bedenk of je de plek van aankomst nog verder wilt bezichtigen.

Vooraf je fly drive boeken

Bij het plannen van je fly drive vakantie heb je twee opties: Op de bonnefooi rijden en zien waar de dag je brengt, of vooraf hotels vergelijken en reserveren. De eerste optie is avontuurlijk, maar wees gewaarschuwd: Het kan soms erg tegenvallen. Zo kunnen alle hotels in de omgeving onverwacht volgeboekt zijn vanwege een event. Zeker wanneer je met kinderen reist is het verstandig om vooraf je hotels te reserveren.

Fly drive vakantie annuleren

Zelfs als je vooraf boekt, is het verstandig om de boekingsvoorwaarden goed door te nemen. Deze kunnen per hotel behoorlijk verschillen. Zo worden er verschillende uiterlijke annuleringstermijnen gehanteerd. Hotels hanteren verschillende termijnen, maar meestal is het vier uur ’s middags de dag ervoor. Dit betekent dat je tot dit moment kosteloos kunt annuleren.