Fly drive Schotland

Rondreis Schotland.min

Schotland is maar een klein land: 580 kilometer van Gretna Green in het zuiden tot John O ‘Groats in het noorden en een rij-afstand van 292 kilometer van Aberdeen in het oosten tot Kyle of Lochalsh in het Westen.

Als je het per se zou willen, kun je Schotland in twee dagen rondrijden, maar waarom zou je dat doen? Schotland moet langzaam beleefd worden, om de schoonheid van het land goed op te kunnen nemen, net als de malt whiskey’s die er vandaan komen.

Tip: Lees meer over rondreizen door Schotland

Schotse steden

Edinburgh is een elegante mix van Georgische halve manen en hoekige middeleeuwse kazernes bewaakt door het gelijknamige kasteel. Hoewel Edinburgh de hoofdstad is van Schotland, is Glasgow de grootste. Glasgow is een dynamische stad met een grote muziek- en kunstscene; kortom een erg leuke uitgaansstad die je absoluut moet bezoeken tijdens je fly drive Schotland. Doe mee aan de vele buitenactiviteiten in Inverness, de toegangspoort tot de Highlands van Schotland, of ga zelfs verder naar het noorden en ervaar de ongereptheid van de spectaculaire Schotse Hooglanden.

Fly drive Schotland: Het platteland

Bezoek één van de diepe, donkere meren (lochs) van Schotland of beklim de steile granieten pieken van de Hooglanden. De rivier de Tay komt vanuit de bergen aan in het groene Perthshire, waar het landschap verzacht in landbouwgrond en de zalm stroomopwaarts zwemt. Met een beetje geluk kun je tijdens je fly drive Schotland de  majestueuze zeearenden spotten, of dolfijnen en otters.

Autorijden in Schotland

Met je eigen auto of huurauto kun je vrijwel elk deel van Schotland bereiken . Het is ook de beste manier om te genieten van het spectaculaire landschap van bergen, platteland en Highlands. Hoewel Schotland niet echt een groot land is, kunnen autoreizen aanzienlijk langer duren dan je zou  verwachten . Het bergachtige terrein dwingt je namelijk om soms ver om te rijden. Met uitzondering van de ‘central belt’ en het Noord – Oosten van Schotland, waar alles eigenlijk goed bereikbaar is, Als je veel op regionale wegen rijdt moet je letten op kuilen, geulen of scheuren in het wegdek. Op de snelwegen komt dit gelukkig niet voor want die worden onderhouden door de Schote regering.

De landelijke wegen van Schotland zijn smal, zijn ’s nachts onverlicht en hebben veel bochten. Als je van autorijden houdt kun je veel plezier beleven in Schotland, niet in het minste om de schitterende landschappen die je doorkruist.

Let op: Net als in de rest van het Verenigd Koninkrijk wordt er in Schotland links gereden. Wees erop voorbereid dat het stuurwiel van de huurauto rechts zit!